///Arkiv: Äldre information från ordförande
Arkiv: Äldre information från ordförande 2018-11-04T07:41:00+01:00

Julen 2015

Så är det då äntligen dags. Jul. Jul i år igen. Tiden går fort. Känns som igår när man nu återigen far runt och handlar julklappar, julmat, något till sillen etc. Helen och jag bestämmer oss återigen, för vilken gång i ordningen, att detta är absolut sista julen med så mycket mat och klappar. Nästa år skall vi dra ner…….

Nu skymtar vi slutet på 2015 men ser man tillbaka aldrig så lite, så har vi ju ändå haft ett fantastiskt höstväder, nästan sensommarväder, så här långt i alla fall fram till julveckan och det verkar ju fortsätta.

2015. Ett år då Domsands Båtsällskap firade 50-årsjubileum. 50 år av ständig utveckling av engagerade människor som lett fram till den fina hamn vi har idag. Fingals hamn icke att förglömma.

Arbetet med jubileet leddes av festgeneral Jonas Bengtsson med god hjälp av Magnus Lind. Vill nog påstå att den 5 september, dagen då vi firade klubbens 50 år blev en formidabel succé. Alla aktiviteter under dagen fungerade klockrent, alla inblandades fina insatser. Dagen inleddes med en seglingsregatta följt av prova på-trollingfiske, prova på jollesegling, sjöräddning på plats, skattjakt för barnen ledda av otäcka sjörövare, tipspromenad, mycket folk och gott humör.

Vill också framhålla våra fantastiska sponsorer som med sina bidrag gjorde detta möjligt.

  • Peter Hult
  • Runes Bil

Samt våra guldsponsorer, dvs. bidrag >5000kr

  • Ahlins i Habo
  • K2 Comfort AB
  • Inter Furnline
  • Contrast Group AB
  • Elektroteam i Jönköping AB

Dagen avslutades med en hejdundrande fest i vårt klubbhus. Kul underhållning och god mat. Man kan stapla superlativerna på varandra men alltihop var just….. klockrent. Uppvaktning och minnesvärda gåvor från Sveduddens båtklubb och Jönköpings segelsällskap, gåvor som nu pryder sin plats i vår entre.

Säsongen avslutades med Novemberblåsan, ett fint initiativ av Magnus Lind med en regatta för RC-båtar, där intäkterna oavkortat gick till fonden mot prostatacancer. Även här vill jag tacka Ahlins i Habo för den fina sponsringen.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en Riktigt God Jul och en fin avslutning på 2015, så ser vi fram mot ett fint båtår 2016.

Båthälsningar Tor Erlandsson

 

Sommaren 2015

Vill med detta inlägg önska er alla en härlig semester och en fin sommar. Det här med fin sommar har ju hittills kommit lite på skam, regnar, blåser och en temperatur runt 12 grader. Helen och jag har faktiskt så här långt inte varit ute mer än en kort dagstur med båten.

Men nu gäller det att vara optimistisk. Det är ju ändå sommar.
I vår fina hamn är det full fart som vanligt. Just nu är det förberedelserna för vårt 50-årsjubileum, den 5-6 september, som tar mycket tid och engagemang. Jonas Bengtsson, festgeneral, tillsammans med Magnus Lind jobbar hårt för att göra detta till en fantastisk fest. Många är engagerade i detta arbete. Här kommer att finnas något för alla under dagarna. Det blir middag med underhållning på lördagskvällen. Ta med festhumöret och putsa dansskorna……
Inbjudan är ute, så anmäl er………..
Som traditionen bjuder så firades våren in med vårbrasa, högtidstal, ärtsoppa och fyrverkerier.

Veckan efter var det arbetskväll i hamnen. Tyvärr var det inte så många som kom, varken på Valborg eller arbetskvällen. Var är ni någonstans? Valborg må vara en sak, men att det på arbetskvällen kommer 30 – 40 personer, på 320 båtplatser? Inte bra.

De som kom gjorde däremot ett kanonjobb. Här gäller att vi alla hjälps åt och inte slirar och låter andra göra den insats som måste göras för att behålla hamnen i det fina skick den befinner sig i. Ser fram emot höstens arbetsdag där alla kommer.

Här följer kort några pågående projekt:

•    vårt 50-årslubileum
•    en ny hemsida håller på att tas fram. Projektet är långt framme och kommer snart att presenteras.
•    det pågår ett arbete med att köpa in en räddningsbåt till ungdomssektionen.
•    under sensommaren/hösten kommer vi att bygga en toatömningsanläggning i enlighet med den nya lagen.
•    ett avtal som tydliggör relationen kommunen, Domsands Båtsällskap och båthusinnehavarna.
•    inköp av några nya segeljollar i enlighet med årsmötesbeslut
•    en ny fikaplats
•    Habobryggan
Ett axplock av de många stora och små frågor som vi har att hantera i båtsällskapet.
Jag vill med detta önska er alla en riktigt härlig båtsommar. Glöm inte att anmäla er till 50-årsfesten.
Med härliga båthälsningar

// Tor Erlandsson

 

Hösten 2014

Hösten kommer nu långsamt krypande. Kyla, regn, blåst, kanske höststormar. Så här långt har det ändå varit ett fantastiskt höstväder vilket också syns i hamnen där många båtar ännu ligger kvar i sitt rätta element. Vänder man blicken mot uppläggningsplatsen konstaterar man, trots det, att de flesta ändå tagit upp sina båtar. Där ligger våra skönheter, täckta, tvättade, motorerna konserverade efter konstens alla regler. Batterierna fulladdade för att klara kylan. Glöm inte att sätta i några fuktslukare i ruffen.I slutet på april är mobilkranen åter i hamnen och i skrivande stund är det ”bara” drygt 6 månader dit. Men innan vi kommer så långt ska vi fira Nobeldagen, lucia, jul och nyår. För egen del hoppas jag på en rejäl vinter med mycket snö, så att man kan åka skidor både på längden och tvären.
Vill också påminna om det ansvar vi som båtägare har inför nästa säsong. Från och med 1 april 2015 träder ”förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag” i kraft. Förbudet gäller fritidsbåtar med installerad toalett. Förbudet gäller inte där tömning av toalettavfall sker från hink, potta eller liknande. Förbudet gäller inte heller för k-märkta fritidsbåtar. Gå in på www.transportstyrelsen.se/toa, där finns bl.a. ”Tips vid installation av sugtömning på båt”.
Apropå påminna, så ska alla y-bommar på Habo-bryggan lyftas inför vintern. Inför varje vinter. Fixas av båtplatsinnehavarna, men det visste ni förstås redan.
Höstens arbets- och städdag är genomförd. Kunde själv inte delta vilket jag skäms för. Jag anser att det är självklart att ställa upp på arbets- och städdagar eller vid andra tillfällen när klubben kallar till egen insats. Vi är drygt 600 medlemmar, av dessa 320 båtplatsinnehavare, så kom ett 50-tal. Bra så, eller……..
De som kom ska ha mycket beröm för fina insatser. Det gjordes ett fantastiskt arbete och väldigt mycket blev utfört, där Karin Östholms planering och arbetsfördelning var en starkt bidragande orsak.
Gå gärna in på vår hemsida och följ styrelsens arbete via protokoll och aktivitetslistan. Vi försöker hålla uppgifterna uppdaterade. Kom gärna med synpunkter till styrelsen om allt som rör vår fina hamn, förslag på aktiviteter, förbättring etc.
Aktiva medlemmar, skapar en aktiv hamn och aktiverar styrelsearbetet.
Väl mött i hamnen // Tor Erlandsson

Juni 2014

Så startar då äntligen den efterlängtade semesterperioden. Många börjar ju sin semester veckan innan midsommar.

En fantastisk, nästan euforisk känsla infinner sig när man åker ner till hamnen, börjar packa båten med allt som skall med. Flera veckor framför sig med härligt båtliv, mycket sol och sköna bad. Sverige är ändå fantastiskt.

Denna sommar ska Helén och jag göra västkusten. Förra året var det ostkusten, året innan var det Vänern. Varje år någon vecka på Vätterns blå böljor. Vilka valmöjligheter vi har?

Innan man ger sig av kan man gå en sväng i vår egen hamn. Vad fint det blivit. En modern hamn. Man kanske startar sin båtsemester med några dygn i Fingal. Här har gjorts ett fantastiskt arbete av fingalgänget med ljugarbänkar i långa rader.

Valborgsmässoaftonen så invigdes våren med ett fint tal av Mats Östholm, där han inte enbart målade i ljusa färger utan också påminde om den oroliga tid vi lever i. Därefter återinvigdes hamnen genom att klippa kättingen till den absolut sista bojen varefter kvällen avslutades med fest, ärtsoppa och punsch.

Städdagen genomfördes i ett strilande regn. Ändå kom väldigt många. Imponerande.
Seglarskolorna fortsätter att locka barn och ungdomar. Engagerade ledare och föräldrar är framgångsfaktorer.
Fiskesektionen. Intresset ökar hela tiden. Även här är engagerade ledare framgångsfaktorer.
Hoppas också att någon/några tar sig an utmaningen att starta upp en motorbåtssektion?

Jag vill här och nu formligen ösa beröm över alla er som ställt upp i ur och skur under vintern/våren. När föreningen behöver hjälp, då ställer man upp. Häftigt!
Här skall särskilt framhållas kaffegänget och vår kanslist Göran. Vid det dagliga morgonkaffet har man hittat lösningar på många av de problem som uppstått under de olika entreprenaderna.

Jag vill avsluta med att önska er alla en riktigt härlig sommar med lata sköna dagar i eller på vattnet.

Tor Erlandsson

Våren 2014

ÄNTLIGEN………..Muddringen är avslutad. Entreprenören Milman var klara tisdag den 21 januari på kvällen. Onsdag morgon hade hamnen frusit till. Vi har haft en sagolik tur med vädret.

Så här med några dagars perspektiv har muddringen gått bra. Det var ju en del problem med deponin men med mångas hjälp så löste det sig.

Nu återstår en hel del arbete innan vi kan sjösätta våra ögonstenar. Den nya bryggan skall på plats, nya y-bommar monteras. Planeringen för detta pågår så läs mailen och gå in och följ oss på hemsidan.

Ni som skall återmontera era y-bommar kan med fördel göra detta nu under vintern. Om inte, läs planeringskalendern så att ni inte är i vägen för gängen som monterar de nya y-bommarna.

Många har gjort stora insatser, röja i kärret, ta fram förfrågningsunderlag, bygga deponin, bojupptagning, riva E-bryggan. Tom och Tobias och dåvarande styrelser som ordnade alla underlag för att få nödvändiga tillstånd. Listan kan göras lång.

Vi skall vara stolta över den klubbanda som finns i Domsand. När det uppstår problem, som det gjorde med deponin, då ställer man upp. Inget snack, man kommer. I hur många klubbar är det så?

Tor    

Oktober 2013

Det har hänt en hel del under sommaren. På försommaren åtgärdades – förstärktes pirarna i Fingals hamn. Som ni kommer ihåg så gick vintern hårt åt pirarmarna. Mera Fingal. Nu under hösten har ytterligare ett ganska omfattande arbete påbörjats för att rätta till bryggorna.

Att man ändå anar höst syns i hamnen. Båtarna, de flesta, ligger nu uppallade, tvättade, täckta, motorerna konserverade och bara väntar på att det ska bli vår igen.

Om bara drygt 6 månader är det äntligen dags för mobilkranen i Domsand.

Så har då hösten kommit. Fast inte på riktigt, i skrivande stund i mitten av oktober, är det fortfarande fantastiskt väder.Precis i början av semesterperioden gick ett rör sönder i Klerebodammen. Vattnet i hamnen blev som en brun sörja och många var bekymrade om sina motorer. Detta anmäldes till Länsstyrelsen och Polisen. Kommunerna Jönköping och Habo kontaktades också. Vi vet ännu inte vad utredningarna leder till.

Under sommaren rensades uppläggningsytan och planen rättades till. Båtarna har sedan placerats på ett sätt som underlättar hanteringen för våra truckförare.

Under sommaren har också upphandlingen av muddringsarbetet genomförts. Muddringen kommer att gå till så att man suger upp massorna från botten och pumpar upp den till den iordningsställda dammen. Dammens väggar ska höjas ytterligare en meter och området utvidgas för att få plats med massorna. Hamnen måste förberedas för muddringen, så under helgerna pågår det ett jättearbete att lyfta bort alla bojer och bojstenar. I skrivande stund återstår 29 bojar.

Alla Y-bommar måste också demonteras och läggas upp på två förutbestämda platser. Här är det tänkt att var och en tar bort sina Y-bommar och märker dem väl! Detta bör göras snarast!

Arbetsdagen den 12 oktober genomfördes i strålande solsken, en härlig höstdag. Många kom och mycket blev gjort. Se Klas-Peters fina bilder och kommentarer på hemsidan. Tack alla ni som medverkade.

Med förhoppning om en fortsatt fin höst och bra genomförd muddring.

Väl mött i hamnen
Tor Erlandsson


Juni 2013

Styrelsen. Det har under den här första tiden varit många frågor på agendan. Med en styrelse som vill mycket, som vill göra hamnen ännu trevligare, skapa en fikaplats, som vill förändra entrén, så att det vid första anblicken inte nödvändigtvis måste vara sopcontainrar och båtvrak man möts av, som vill jämna till grusplanen söder om vägen och som vill förändra uppläggningsplatserna. Axplock bland mycket annat som diskuteras. Gå in på hemsidan och följ aktivitetslistan.
Muddringen, självklart. Det arbetet fortskrider med målet att kunna starta själva muddringsarbetet den 15 november. I det gamla kärret väster om båthusen har det anlagts vallar, vägar, avrinningar för att kunna ta emot muddermassorna. Gå dit och titta, ett imponerande arbete.
Det har bildats en upphandlingsgrupp som har sammanställt och skickat ut ett väl genomarbetat förfrågningsunderlag. Det har också bildats en åtgärdsgrupp som kommer att planera höstens arbete.
Fingals Hamn. Det har visat sig att väder, vind, snö och is gått hårt åt pirarna/vågbrytarna. Pirarna måste förstärkas. Det pågår nu ett arbete med att frakta ut stora stenblock som efter semestrarna kommer att läggas ut som förstärkning. Vi får ta det försiktigt i sommar. Pirarna är så försvagade att de är farliga att klättra på.
Svenska Seglarförbundet. Styrelsen har enhälligt beslutat att vi skall ansöka om medlemskap i SSF (Svenska Seglarförbundet). Det pågår nu en diskussion med SSF om formerna för medlemsansökan.
Grusplanen söder om vägen skall grusas upp och jämnas till för att skapa bättre vinteruppläggningsplatser. Alla med båtar eller ”båthus” på planen är informerade och förväntas flytta sina båtar och montera ner sina ”båthus”.
Miljö. Miljökraven ökar på båtägare och båtklubbar. Det kommer inom några år att bli krav på en spolplatta med slamavskiljare, vidare att det finns en toatömningsstation när det snart (förslaget är 2015)blir förbjudet att tömma toalettavfallet i sjön, i den mån vi gjort det. I alla hamnar och på många öar finns ju toaletter.
Båtsällskapet. Det är många medlemmar som lägger ner ett fantastiskt arbete, styrelsen, arbetsråden, tidningsredaktionen, kaffegänget, webbmaster, kansliet, muddringsgruppen, upphandlingsgruppen, åtgärdsgruppen, Fingals hamn, valberedningen, revisorer. Vilken lista det blev! Vad vore båtsällskapet utan alla dessa ideella insatser. Slätt intet…
Som medlem har man ju hela tiden möjlighet att komma med inspel till styrelsen om vad man anser i olika frågor. Att få reda på vad ni medlemmar tycker är viktigt i styrelsearbetet. Men… det är ju lika viktigt att man som medlem följer de beslut styrelsen fattar. Styrelse och kansli har ju att se vad som blir bäst för flertalet. Att en enskild medlem då kan få lite extraarbete, det får man nog ta.
Vill vi fortsätta att ha den fina hamn vi har, vill vi fortsätta att ha den fina gemenskap vi har, vill vi fortsätta att ha det engagemang som finns så måste vi också följa det regelverk som finns och följa de beslut styrelsen fattar.
”Möe gnäll”, som de säger på öster i Jönköping.

Med önskan om en fantastisk båtsommar // Tor Erlandsson

Aktiviteter som seglarskolorna på torsdagar, onsdagsseglingarna och den nystartade fiskesektionen. Alla glada, förväntansfulla inför den fantasiska sommar vi har framför oss. Bara värmeböljor och inget regn i juli?

Jag har i skrivande stund varit ordförande i drygt 3 månader. Vi har gått från sträv vinter i februari till en sen kall vår, för att nu äntligen få njuta av värmen, det fantastiska ljuset, grönskan, att i hamnen se alla nypolerade skönheter som ligger blänkande i vattnet och folk som rör sig i hamnen hela tiden.

April 2013

Äntligen

Äntligen…….lite positiva väderutsikter. Fast även om våren är sen är det ju inte på något sätt ovanligt att det kan bli så här. Eller?I min ålder (??) har man upplevt Valborgsmässoaftnar i full snöstorm, men också dom där sommaren redan kommit. När jag var ung var det vårkläder som gällde på Valborg, oavsett väder. Jag har frusit in mååånga Valborgsmässo-aftnar.Hittills har aktiviteten varit väldigt låg i hamnen, men det lär det väl bli ändring på nu om värmen kommer. Här skall tvättas, schamponeras, poleras och vaxas. Allt under trevliga former och social samvaro. Man får också en massa goda råd av förbipasserande. Gör si eller varför inte så. I år har jag bestämt mig för att hon ska blänka som ett smycke, hon ska skjuta som en pil genom vattnet pga. det gedigna arbetet under vattenlinjen. Hon ska…..

Om ni loggar in på vår hemsida så ser ni att det har tillkommit några olika informationsfält. Muddringsgruppen och Aktivitetslista.
Styrelsen har under många år arbetat med en aktivitetslista för att inte tappa bort alla de frågor, önskemål, behov, förbättringsförslag etc. som hela tiden strömmar igenom en så pass stor förening. Det har nu framkommit önskemål om att alla medlemmar ska kunna ta del av listan. Här kommer, när allt blir klart, den hela tiden aktuella aktivitetslistan att läggas upp.

Under Muddringsgruppen kommer tidplaner och olika händelser att läggas upp. Viktig information om hur arbetet fortskrider, arbetsplaner inför hösten. Vi måste ju göra rätt stora egna insatser i hamnbassängen inför själva muddringsarbetet. Redan nu kan jag säga att ni som har båtplats i hamnen ska ställa in er på att få göra ett arbetspass. Ett arbetspass tillsammans med andra trevliga människor med samma intresse, en fungerande hamn för min båt. Det kommer mera detaljerad info längre fram.

Hemsidan blir tyvärr inte bättre än vad vi medlemmar gör den. Som det är nu är det endast två personer, bröderna Sunesson, som bidragit med texter och bilder. Men kom igen……..nog är det väl flera som kan bidra med något. Här hoppas jag att vi kan bli bättre….

Med önskan om alldeles fantastisk båtsommar.

Väl mött i hamnen
Tor Erlandsson

Februari 2013

Hej!
Jag heter Tor Erlandsson och valdes av årsmötet till ordförande för ett år.
Växte upp i Värmland, Kristinehamn närmare bestämt. Hamnade så småningom i Göteborg, i Lerum som ligger ett par mil åt Alingsåshållet. De senaste 20 åren har jag bott i Jönköping. Trivs fantastiskt men har ännu inte lärt mig äta ostkaka, så riktig smålänning blir jag nog aldrig. Vill nog påstå att jag är född på vatten, Vänern. Många år på Västkusten och nu Vättern. Däremot har jag aldrig varit i fritidsbåt på ostkusten, men det tänker jag råda bot på nu till sommaren.

Som nybliven ordförande ser jag det som en stor förmån:

– att få verka i Domsands Båtsällskap, en fin välskött förening med en fin    välskött hamnanläggning

– att få verka i en förening där vi alla har ett gemensamt intresse – båten –    båtlivet

– att få verka i en styrelse sammansatt av båtlivsintresserade, kunniga    människor

– att få höra dessa fantastiska berättelser om hur hamnen och hamn-    anläggningarna kommit till. Det engagemang som funnits och finns

– att verka för att föreningen har en fortsatt god ekonomi, en bra hamn och    uthamn

Vid styrelsemötet den 4 mars ”brainstormade” vi som hastigast hur vi skulle kunna skapa mervärden exempelvis trevliga mötesplatser i hamnen, föreläsningsaftnar etc. Därför vore det intressant och inspirerande om ni medlemmar kommer med tips och idéer till oss.
Gå in på hemsidan, läs protokollen, kom med synpunkter, förslag på aktiviteter, förbättring etc.
Aktiva medlemmar, skapar en aktiv hamn och aktiverar styrelsearbetet.

Båthälsningar och väl mött i hamnen
Tor Erlandsson